Μεσσήνης Γεράσιμος

(piccolo trumpet, trumpet, flugelhorn)

Γεννήθηκε στη Λευκάδα και πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στη “Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας”.  Είναι  ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός υπεύθυνος  του “Μουσικού Συνόλου Λευκάδας” με το οποίο έχει λάβει μέρος σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιώντας εμφανίσεις, με σκοπό την ενθάρρυνση των νέων και την προσέλευσή τους στην ποιοτική μουσική.

Το 1985 έγινε μέλος της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και συνέχισε  τις σπουδές του στην τρομπέτα στην Αθήνα στο “Ωδείο Αθηνών” με καθηγητή τον Νίκο Ξανθούλη και στο “Απολλώνιο Ωδείο” με καθηγητή τον Παναγιώτη Παυλόπουλο όπου και αποφοίτησε με Δίπλωμα  άριστα παμψηφεί.  

Είναι επίσης κάτοχος Πτυχίου αρμονίας με καθηγητές τον Κανά Χαράλαμπο στο ωδείο Αθηνών και Δέλλιο Βασίλειο στο “Απολλώνιο Ωδείο”, πτυχίου αντίστιξης, φυγής, ενορχήστρωσης, ενοργάνωσης, διεύθυνσης μπάντας και ορχήστρας με καθηγητή τον Δέλλιο Βασίλειο καθώς και Δίπλωμα σύνθεσης με καθηγητές το Σφέτσα Κυριάκο και το Νίκο Ντρέλα στο “Σύγχρονο Ωδείο”. 

Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο με τον διακεκριμένο τρομπονίστα JohnMarcellus καθηγητή και υπεύθυνο του τμήματος χάλκινων πνευστών του “EastmanSchoolofMusic” των Η.Π.Α.  με τον τρομπετίστα RexRichardsonκαθώς και σεμινάρια μπάντας, διεύθυνσης ορχήστρας, σύνθεσης με το Θεόδωρο Αντωνίου και masterclass μικρών μουσικών συνόλων.  Έχει παίξει σαν σολίστ τρομπέτας με τις μπάντες  του Πολεμικού Ναυτικού και την μπάντα της Φ.Ε.Λ. καθώς και με την Συμφωνική Ορχήστρα του “Ωδείου Αθηνών”.

 Συμμετείχε  σε συναυλίες με  την “Κρατική Ορχήστρα Αθηνών”, την “Εθνική Λυρική Σκηνή”, τη “Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ” και με την “Συμφωνική ορχήστρα Δήμου Κερκυραίων”.   Επίσης έχει κάνει διασκευές, μεταγραφές και ενορχηστρώσεις για κάθε σύνολο μουσικής καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις. 

Έργα του έχουν παιχτεί στις Η.Π.Α  από την LouisianaSinfonietta με αρχιμουσικό τον Ντίνο Κωνσταντινίδη,  στην Ολλανδία από την OrkestvanUtrecht με αρχιμουσικό το Γιώργο Μουτσιάρα καθώς και στην Ελλάδα από την κιθαρίστα Εύα Φάμπα.  Όντως ο ίδιος συνθέτης προβάλει και προωθεί το έργο ελλήνων συνθετών μέσω του “Μουσικού Συνόλου Λευκάδας” εκτελώντας πρωτότυπα έργα αλλά και μεταγράφοντας και διασκευάζοντας έργα για το συγκεκριμένο σύνολο η παίζοντας τα σαν σολίστ σε κάθε ευκαιρία. 

Υπήρξε Αρχιμουσικός και υπεύθυνος των μουσικών τμημάτων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας από το 1998 μέχρι και το 2006.  Διδάσκει ως καθηγητής  ανώτερων θεωρητικών στο “Παλεστρίνειο Ωδείο” στη Λευκάδα από το 1993 και από το 1998 είναι καθηγητής τρομπέτας στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα.Από το 1992 είναι μόνιμος καθηγητής Μουσικής  Α/θμιας  Εκπ/σης  στη Λευκάδα.  Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και επιμορφωτικές ημερίδες με τους Παπαζαρή Αθανάσιο Σχολικό Σύμβουλο Μουσικής 17/1/1998, Τσεντσερή Θωμά Σχολικό Σύμβουλο Περιφέρεια Λευκάδας 18/2/2000, Δασκαγιάννη Χριστίνα Σχολική Σύμβουλο 15/2/2001 και Άνθη Χρήστο Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Ιονίων Νήσων 8/4/2005.

Έχει πιστοποίηση στα πλαίσια του έργου “ Επιμόρφωση εκπαιδευτικών  στην αξιοποίηση των ΤΕΠ στην Εκπαίδευση“ του επιχειρησιακού προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας“ του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.  Διατέλεσε Επιμορφωτής στα Π.Ε.Κ. Ιωαννίνων το σχολικό έτος 2006-2007 στην “Εισαγωγική Επιμόρφωση για νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς “ και το σχολικό έτος 2007-2008 πάνω στα “Ταχύρρυθμα επιμορφωτικά προγράμματα των εκπαιδευτικών υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα νέα διδακτικά πακέτα“.  Το σχολικό έτος 2005-2006 και 2007-2008 ήταν μέλος της Επιτροπής Επιλογής (Ε.Ε.) των υποψηφίων για την Α` τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων στην Λευκάδα και Ζάκυνθο αντίστοιχα.

 Από 3/3/2008 έως και 31/8/2009 ύστερα από την υπαριθμόν 853/26-3-2008 και την υπαριθμόν 3712/29-9-2008 απόφαση του περιφερειακού Δ/ντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ιονίων Νήσων, που στηρίχτηκε στην υπαριθμόν 5/13-3-2008 και 20/18-9-2008 Πράξη του ΠΥΣΠΕ Ν. Λευκάδας διατελεί Αναπληρωτής Υποδιευθυντής στο 1ο 12/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας.